آشنائی با مدل تاپسیس TOPSIS
دسترسی سریع
واژه TOPSIS مخفف Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution به معنی روشهای ترجیح براساس مشابهت به راه حل ایدهآل است. این مدل توسط هوانگ و یون در سال 1981 پیشنهاد شد. در این روش m گزینه بوسیله n شاخص ارزیابی میشود.
منطق اصولی این مدل راهحل ایدهآل (مثبت) و راهحل ایدهآل منفی را تعریف میکند. راه حل ایده آل (مثبت) راه حلی است که معیار سود را افزایش و معیار هزینه را کاهش میدهد. گزینه بهینه، گزینه ای است که کمترین فاصله از راه حل ایدهآل و در عین حال دورترین فاصله از راه حل ایدهآل منفی دارد. به عبارتی در رتبهبندی گزینهها به روش TOPSIS گزینه هایی که بیشترین تشابه را با راهحل ایده آل داشته باشند، رتبه بالاتری کسب میکنند.
فضای هدف بین دو معیار به عنوان نمونه در شکل نشان داده شده است. در اینجا A+ و A- به ترتیب، راه حل ایده آل و راه حل ایدهآل منفی است. گزینه A1 به نسبت گزینه A2 فاصله کمتری تا راه حل ایده آل و فاصله بیشتری را تا راه حل ایده آل منفی دارد.
الگوریتم تکنیک تاپسیس
۱ - تشکیل ماتریس تصمیم
در تکنیک تاپسیس با استفاده از n معیار به ارزیابی m گزینه پرداخته می شود. بنابراین به هر گزینه براساس هر معیار امتیازی داده می شود. این امتیازات می تواند براساس مقادیر کمی و واقعی باشد یا اینکه کیفی و نظری باشد. در هر صورت باید یک ماتریس تصمیم m*n در تشکیل شود
۲ - نرمال کردن ماتریس تصمیم
مانند سایر روش های تصمیم گیری چندمعیاره ماتریس تصمیم باید نرمال شود. (بگویید چرا؟) برای نرمال سازی مقادیر از روش برداری استفاده می شود. روش برداری برخلاف روش ساده نرمال سازی خطی به صورت زیر انجام می شود:
۳ - تشکیل ماتریس تصمیم نرمال موزون
گام بعدی تشکیل ماتریس نرمال موزون براساس وزن معیارها است. بنابراین باید از پیش اوزان معیارها با استفاده از تکنیکی مانند AHP یا انتروپی شانون محاسبه شده باشد. موزون کردن بسیار ساده است و وزن هر معیار در درایههای مربوط به آن معیار ضرب میشود.
۴ - محاسبه ایده آل های مثبت و منفی
محاسبه Positive ideal point, PIS و Negative ideal point,NIS گام بعدی است. در این گام برای هر شاخص یک ایدهآل مثبت (A+) و یک ایدهآل منفی محاسبه میشود. برای معیارهایی که بار مثبت دارند ایدهآل مثبت بزرگترین مقدار آن معیار است. برای معیارهایی که بار مثبت دارند ایدهآل منفی کوچکترین مقدار آن معیار است. برای معیارهایی که بار منفی دارند ایدهآل مثبت کوچکترین مقدار آن معیار است. برای معیارهایی که بار منفی دارند ایدهآل منفی بزرگترین مقدار آن معیار است.
۵- فاصله از ایدهآلهای مثبت و منفی و محاسبه راهحل ایدهآل
در این گام میزان نزدیکی نسبی هر گزینه به راهحل ایدهآل حساب می شود. فاصله اقلیدسی هر گزینه از ایدهآل مثبت و منفی با فرمول زیر محاسبه خواهد شد.
گام نهائی محاسبه راهحل ایدهآل است. در این گام میزان نزدیکی نسبی هر گزینه به راهحل ایدهآل حساب میشود. برای اینکار از فرمول زیر سود میبریم:
مقدار CL بین صفر و یک است. هرچه این مقدار به یک نزدیکتر باشد راهکار به جواب ایدهآل نزدیکتر است و راهکار بهتری میباشد.
نظرات
هیچ نظری وجود ندارد.
افزودن نظر
Sitemap
Copyright © 2017 - 2023 Khavarzadeh®. All rights reserved